Македонският  (преведен като Тайната съставка), дебют на режисьора Гьорче Ставрески, беше отличен на

...
Македонският  (преведен като Тайната съставка), дебют на режисьора Гьорче Ставрески, беше отличен на
Коментари Харесай

Тайната съставка

Македонският  (преведен като " Тайната съставна част " ), дебют на режисьора Гьорче Ставрески, беше отличен на тазгодишния София Филм Фест от Балканското жури с почетен диплом. Има с изключение на това награда на публиката в Солун и оценка 8.2 (!) в IMDb. Филмът демонстрира какъв брой нелепи и комплексарски са изхвърлянията на българското кино, което мъчно стига даже съседи с полуразпаднала се политически страна, шовинистични изцепки, тежка икономическа рецесия и на десетилетия от Европейски Съюз. Това, което нервира при гледането на другояче чудесната, отзивчива и разбираема на всички места по света лента, е преводът, който най-вероятно е от британски (!) - присъщите балкански попържни са... " проклинание "!

Веле (Благой Веселинов) е висок и изкривен момък с продълговато лице, приветлив, олисяващ, срамежлив и неумел. Работи в цех на железниците, от дълго време не е взимал заплата (колко познато), а парите му трябват за медикаменти (не се покриват от сходството на здравна каса) на тежко болния му от рак в терминален етап татко Саздо (Анастас Тановски), сопнат и твърдоглав могъщ мъж с дълбоки бръчки и раздразним темперамент. В предишното на двамата има фамилна покруса, а единствен другар на сина е Джем (Аксел Мехмет), цапнат в устата нервак с хлътнали бузи и набола брада. Яна (Симона Димковска), енергична и чаровна госпожица, е тогавашната му другарка, с която имат неуточнени взаимоотношения и спорадични срещи, колкото тя да го ухапе какъв брой слабохарактерен и колеблив е.

Цялата фабрика под надзора на полицията би трябвало да обискира трен за скрити опиати. Веле ги намира и ги прибира, пробва се аджамийски да ги продаде, пребиват го, само че резервира парите, а в аптеката го чака нова изненада - медикаментите " от през днешния ден " са 110 евро, не 85... В обезсърчение и невъзможност героят скрива хапчетата и коката, а с марихуаната стартира да пече кекс на Саздо. Неговият рак (разпрострян към този момент и в меките тъкани) е в шокираща за докторите ремисия, а болният се усеща кукуряк, пресен и въодушевен, споделя с колегата по шах Тоде (Даме Илиев), различен старец, зевзек и дрънкало.

Тръгва мълва за " изцелителя ", който лекува от всичко. Пред вратата на Веле се извива опашка, даже би трябвало да изцери племенника педераст на един от напиращите... Невежеството, простотията и езическите суеверия са най-малкият проблем - мафиотът Мръсни (Александър Микич), гневен набит експлозивен юначага, и мутрата Коки (Мирослав Петкович), карикатурен ням (не си носи апаратчето) анаболен хулиган със обикновен разсъдък, към този момент са пребили Джем и са разбрали кой им е отмъкнал стоката, когато татко и наследник потеглят на пътешестване на покаянието, откровението, доближаването и сдобряването.

Приказна заблуда и щастливо съвпадане избавят Веле, тъй като в страни като нашите, балканските, нещата са толкоз безнадеждни и застинали в предишното, че всеки има вяра в чудото, друго няма. Ирационално, само че настойчиво. До първия конфликт с действителността и истината, постоянно пагубен. И отново отначало...



 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР